Keresés ebben a blogban

2012. május 1., kedd

RÓZSARECEPTEK I. (konyha)


Rózsabólé I.
8-10 illatos, telt rózsavirág megtisztított szirmait tövüknél vágjuk le ollóval, majd tegyük egy nagy üvegtálba 100 gr cukorral, öntsük fel fél üveg fehérborral vagy rozéval és ízlés szerint egy kupica konyakkal vagy likőrrel. Letakarva 2 órát hagyjuk összeérni, majd szűrjük le és hűtsük be. Tálalás előtt töltsünk rá még másfél üveggel a borból és egy üveg pezsgőt. Díszítésnek szórjunk rá friss rózsaszirmokat.
(Thomas Hagen: Rózsák)
Rózsabólé II. (12 személyre)
Hozzávalók: 5 dl víz, 250 gr cukor, 4 ek. rózsavíz, 1 dl citromlé, 250 gr eper, 2 l pezsgő, jégkocka, 1 marék illatos rózsaszirom
A vizet és a cukrot összefőzzük, hozzáöntjük a rózsavizet és fedő alatt hagyjuk kihűlni, majd a szirupot átszűrjük egy másik edénybe, hozzáadjuk a citromlevet és az előkészített epret. Röviddel tálalás előtt felöntjük a behűtött pezsgővel és hozzáadjuk a jégkockát és a rózsaszirmokat.
Rózsalikőr
Töltsünk 300 gr szárított rózsaszirmot és fél vaníliarudat egy hasas üvegbe. Néhány szirmot főzzünk bor és cukor keverékében, amíg a szirmok el nem vesztik színüket. A szirmokat ekkor szedjük ki a főzetből és főzzük tovább, amíg forrni nem kezd. Ekkor keverjük hozzá fél citromlevét és hagyjuk egy napig állni. Ezután öntsünk hozzá  liter vodkát.
(Ursula Braun: Bernhart: Romantikus rózsadíszek saját kezűleg. Sziget Könyvkiadó) 
Rózsaszirup
300 g sötétpiros színű ép és vegyszermentes rózsasziromra 2 liter hideg vizet töltünk és addig főzzük, amíg a víz pirossá válik. Szitán lecsurgatjuk. Fél liter léhez fél kg cukrot adunk és 20 percig főzzük. Ha kihűlt, légmentesen lezárjuk.
www.biokontroll.hu 
Napon készülő rózsaszirup
A (nem vizes) szirmokat félcentis rétegekben egy üvegbe lerakjuk. A rétegek közé porcukrot szórunk. Ne sokat, éppen csak meghintjük. Később összeesik. A tetejére is egy kevés cukor kerül. Felette maradjon egy kis hely (másfél-két centi.) Az üveget száját gézzel fedjük be. Állítsuk napos helyre 1 hétre. A keletkező folyadékot rendszeresen öntsük le róla, és szórjunk egy kevés cukrot ismét a szirmokra. Időnként lazítsuk fel a szirmokat. Az így összegyűjtött folyadékot szűrjük át, szorosan zárjuk le. Hűvös, fénytől védett helyen egy évig is eltartható. Felhasználhatjuk sörbetekhez, süteményhez, különleges italokhoz.
Napmátka tűzhely
Rózsaszorbet
Hozzávalók 2-3 adaghoz: 2-3 l rózsa- vagy vadrózsa szirom, 1 kk rózsaszirup, fél citrom kicsavart leve, 15 db kockacukor
Tegyük lábasba a megmosott szirmokat, öntsük rá a vizet, szorosan fedjük le, lassan forraljuk fel, majd azonnal vegyük le a tűzről és fedő alatt hagyjuk kihűlni. Szűrjük le és kissé felmelegedve oldjuk fel benne a cukrot, majd fedő alatt ismét hagyjuk kihűlni. Öntsük össze a citromlével és a rózsasziruppal, jéggel kínáljuk. 
(Praktika) 
Serbet (rózsavízszirup)
Hozzávalók: 1/4 kg cukor, 1 1/2 dl víz, 2 tk. citromlé, 2 dl forrásban lévő víz, kb. 60, nem permetezett illatos, piros nagy rózsaszirom, jégbe hűtött víz.
Főzzünk vastag szirupot a cukorból, az 1 1/2 dl vízből és a citromléből. Hűtsük le. Rázzuk le a rózsaszirmokról a himport, forrázzuk le a 2 dl forró vizzel. Fedjük le az edényt, és pároljuk, amíg felére fő a víz. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Egy batisztdarabon keresztül szűrjük le, és nyomkodjuk ki a rózsavizet. Hagyjuk leülepedni, majd hűtsük le. Tálalás előtt öntsünk hűtött oharakba ízlés szerinti arányban szirupot és a rózsavizet. Hígítsuk a jeges vízzel. Tegyük a poharakat lapos ezüst- vagy réztálra.
Horváth Boldizsárné: Egyiptomi receptek 
Tejes rózsafagyi

Hozzávalók: 3 dl tej, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor, 2 evőkanál szárított rózsaszirom, 2 dkg zselatinA zselatint negyed órára hideg vízbe áztatjuk. Egy edényben összeforraljuk a tejet, a cukrot, a rózsaszirmot és a zselatint. A szirupot folyamatos kevergetés mellett fél órán keresztül főzzük, majd beleöntjük a tejszínt. Ha kihűlt átszűrjük, egy négyszögletes tálba öntjük és 4 órára hűtőbe tesszük. A kész fagyit forró vízbe mártott késsel kb. 4 centis kockákra vágjuk és tálalás előtt még rövid időre visszarakjuk a mélyhűtőbe. 
Maxima magazin
Rózsadesszert
Hozzávalók (12 darabhoz): 100 gr fehér csokoládé, 80 gr puha vaj, 2 ek. céklalé, 2 ek. rózsavíz, 2 ek. apróra vágott illatos rózsaszirom.
A csokoládét tördeljük kis darabokra és gőzfürdő felett olvasszuk fel. A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, a céklalevet és a rózsavizet, majd hagyjuk a hűtőben hűlni, míg a massza formálhatóvá válik. Ezután kiskanállal osszuk 12 egyenlő részre és formázzunk belőlük golyókat. Forgassuk bele őket az apróra vágott szirmokba, majd jól hűtsük be őket. 
Kardamomkávéval kínálhatjuk. Ehhez tejszínből, késhegynyi kardamomporból és 1 tk. cukorból verjünk kemény habot, amiből tegyünk a kávéra fahéjjal megszórt kis labdacsokat.
(Ursula Braun: Bernhart: Romantikus rózsadíszek saját kezűleg. Sziget Könyvkiadó) 
Lerakott rózsadesszert
Hozzávalók (4 személyre):
1 bögrényi lazán rétegzett illatos rózsaszirom (keserű, elvékonyodó, fehér alsó része nélkül)
4 db összezúzott banán
kb. 11 dkg, a banánnal azonos mennyiségű felaprított datolya
2 ek. zsírral összekevert, konyakkal leöntött mazsola, alma, mandula és cukrozott narancshéj (mincemeat)
4 ek. rózsasziromdzsem
2 narancs leve
1 dl felvert tejszín
Béleljünk ki egy tálat rózsaszín és vörös rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, a datolyát és a mincemeat-et és rétegezzük a rózsasziromra a szirmokat az edény szélén szabadon hagyva. A tetejére rakjunk egy réteg rózsasziromdzsemet. Tálalás előtt öntsük rá a narancslevet. Rakjunk rá tejszínhabot.
(Füveskönyv. Társzerk. Lesley Bremness. Novotrade)
Rózsalekvár
Hozzávalók (4 db 2,5 decis üveghez): 250 gr illatos, nem permetezett rózsaszirom, 2 kg 2:1 befőzőcukor, 1 citrom leve, esetleg 2 ek. rózsavíz
A rózsaszirmokat mossuk meg és a fehér végüket vágjuk le. Szórjunk rájuk 60 gr befőzőcukrot és jól gyúrjuk össze. A maradék cukrot vízzel felöntve közepes lángon főzzük sziruppá, közben többször szedjük le a habját. Ha a cukor teljesen felolvadt, tegyük bele a rózsaszirmokat és hagyjuk bugyogva forrni, hogy nyúlós szirup keletkezzen. Adjuk hozzá a citromlevet és forraljuk fel még egyszer. Az erősebb aroma érdekében két evőkanál rózsavizet is hozzáadhatunk.
A fazekat húzzuk le a tűzről és zselépróba után gyorsan töltsük tiszta üvegekbe a lekvárt. Azonnal zárjuk le és 5 percre állítsuk fejtetőre az üvegeket.
(Lekvárok és gyümölcszselék. Mérték Kiadó) 
Rózsabefőtt (dulcsásza)
10 dkg piros rózsaszirmot 1 kanál borkővel eldörzsölünk, közben 1 kg cukrot kevés vízzel nagyon sűrűre főzünk. Hozzáadjuk az eldörzsölt rózsaszirmot, és 15-20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Rózsaszirom-dzsem
Hozzávalók kb. 1 literhez:
45 dkg erős illatú vörös vagy rózsaszín szirom (keserű, elvékonyodó, fehér alsó része nélkül)
5 és 3/4 dl víz
45 dkg porcukor
2 citrom leve
1 ek rózsavíz
Forraljuk fel a vizet egy nagy lábosban, majd takarékra téve a lángot tegyük bele a rózsaszirmokat. Kb. 5 percig főzzük lassú tűzön a szirmokat, míg megpuhulnak. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, hozzuk ismét forrásba és fél órát főzzük. Kavargassuk, míg a cukor teljesen feloldódik és sűrűsödni kezd a massza. Öntsük bele a rózsavizet.
Hagyjuk rotyogásig forrni, majd ha már nagyon habzik, tegyünk egy kanál dzsemet egy hideg tálkára, hagyjuk kihűlni és nyomjuk meg a tetejét. Ha ráncosodik, akkor jó.
Hagyjuk a dzsemet kihűlni, majd osszuk szét tisztára mosott befőttesüvegekbe és jól zárjuk le.
(Füveskönyv. Társzerk. Lesley Bremness. Novotrade)
Rózsaszörp
30 dkg vastag, mélypiros színű rózsasziromhoz 2 l hideg vizet adunk. Kíméletesen forrásig melegítjük és addig főzzük, amíg a víz piros, a szirom fehér lesz. Ezután szitára tesszük és nyomkodás nélkül hagyjuk lecsepegni.
Az így nyert levet fél literes bögrével kimérjük. Ahány pohár a lé, annyi pohár cukrot adunk hozzá és 20 percig főzzük. Tiszta, száraz üvegekbe töltjük és ha kihűlt, parafa dugóval lezárjuk.
(Erdélyi Lajosné: Rakjunk el télire. Gyümölcsök, zöldségek házi tartósítása. Mezőgazdasági Kiadó)
Rose Wine - page 11
Make rose wine in this manner: Rose petals, the lower white part removed, sewed into a linen bag and immersed in wine for seven days. Thereupon add a sack of new petals which allow to draw for another seven days. Again remove the old petals and replace them by fresh ones for another week; then strain the wine through the colander. Before serving, add honey sweetening to taste. Take care that only the best petals free from dew be used for soaking.
(Apicius, Cookery and Dining in Imperial Rome, by Joseph Dommers Vehling (New York: Dover Publishing), 1977)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése